.... restul e folclor ca istorie n-are cum!

Intr-o zi din vremuri comunicarea isi va cere drepturile suverane si va ascunde sintezele la umbra fragmentarilor inutile. Atunci noi vom avea cum sa ne materializam capacitatea de analiza si vom frecventa blogurile in dauna forumurilor. Tot atunci riscurile dezorientarii vor disparea.
Ce-ar fi ca acea zi sa fie acum, .... si aici, unde impreuna, avand ego-urile trimise in concedii pe meleaguri numai de catre noi stiute, vom gasi niste raspunsuri la intrebarile ce ne framanta? Bine ai venit, prietene!

La pescuit

NODURI SI MONTURI

In acest articol va propun o dezbatere asupra nodurilor si monturilor pe care le folosesc eu, a tuturor nodurilor ce sunt necesare confectionarii lor, dar si ce se folosesc la modul general in pescuit sau in agrement.



Monturile si nodurile pentru crap

In viziunea mea acestea pot fi impartite in doua sectiuni si anume a : monturilor pentru pescuit crap in ape cu curenti mari - Pe natural, Dunare, Delta, altele si monturi pentru pescuit crap in ape statatoare - Carpfishing.


Monturile pentru pescuit crap in ape cu cucurenti mari

















Monturi caras

Monturi pentru feeder si match ( shefield )

Monturi de somn


Monturi pentru copca

CUM SCAP DE SOMN

Pfffui! Situatie ingrata.
Am si eu cateva partide memorabile distruse de rapanosi. Pai daca ti-e draga balta si stii si cate ceva despre ea (ca are mult somn si crapul trage la fainurile de peste) zic eu ca cea mai buna chestie ar fi sa-l indupleci pe patron sa faceti un concurs sau o campanie de pescuit exclusiv la somn si sa-l mai rariti. Alte sanse nu sunt. Pe anumite balti unde nu-i atat de mult mai scapi nadind foarte departe de vadul tau cu nada preponderent bazata pe fainuri animale sau de peste, meat-uri, squid-uri, mussel etc. In completare ai mai putea incerca sa aduni si ceva plevusca pe patul de somn nadind cu base-uri cerealiere combinate cu pesmet, biscuiti, arome precum vanilie, cacao, capsuni, pentru peste mic - babusca (balos), rosioara, platica, caras. Chiar si nada pentru scobar. Dar daca e mult va trebui sa stii cate ceva din obiceiurile lui. Eu, ce am invatat despre el, fiind si pescar de Dunare, e ca umbla in familii mari. Dupa depunere, femela isi ia puii de pana in 3 ani si iese cu ei la vanat. Asta incepe odata cu depunerea icrelor de catre ciprinide, adica de la platica pana la crap. In perioada cand pestele e in bataie femela isi ia puii si-i duce in maluri, praguri unde ii invata pe cei mici sa manance de pe substrat scoici, raci, melci s.a. iar pe cei mai marisori sa vaneze pestisorii ce se freaca cu burtile de ragalii, agataturi, stuf etc. Puii mai mari, cum sunt cei de 3- 4 ani incep sa se desprinda de cuib si ies singuri la vanat cautand bancurile mici si izolate pe care le decimeaza. Asta se intampla ziua si-n perioadele de primavara-vara, functie de temperatura apei (distingandu-se apele cu izvoare sau aflate la altitudini mai mari, cum sunt cele de munte) pana cand se termina depunerea la ciprinide sau mai exact cand nu mai sar crapii frecvent. Tot in perioada asta cand femela isi duce puii cei mici in maluri ziua unde ii si lasa pe inserat se aseaza pe gropane sau in cotloane de unde isi pregateste, impreuna cu puii mai mari (cei de 3-4 ani), vanatoarea de noapte. Asta o face stand la nivelul substratului si repezindu-se in pestii de deasupra ei si a puilor, in care se reflecta lumina lunii. Perioada asta se prelungeste pana la sfarsitul perioadei efemeridelor (inmultirea insectelor ce mor dupa ce se imperecheaza sau isi depun ouale deasupra apelor ). Atunci ciprinidele se hranesc mai mult sub luciul apei cu musculite, gaze, purici de balta si ii gaseste intr-un relash total. Tot atunci se poate repera somnoaica in perioada apusului soarelui. Nu rareori se intampla ca de acolo de unde scoti un somotel de 1,5-2 kilograme sa-l iei si pe al doilea si daca insisti vei fi surprins de cantitatea si masura lor. Astfel strica toate vadurile de crap ce sunt create din paturi cu arome puternice de meat-uri.
Asta am patit eu la Cupa Rezistentei de la Doripesco, avand un pat facut pe halibut. Desi eram departe, chiar diametral opus de locul unde erau parcati de obicei. Noaptea am auzit aceleasi pleoscaituri inconfundabile cu saritura crapului. Tot asa am mai patit si pe Tancabesti pe pat de squid cu capsuni si "farfurii" izolate de meat (nu-mi cereti sa dau si marca producatorului, va rog ).
Solutia pe care ti-am sugerat-o zic eu ca e de cel mai mare bun simt in cazul in care patronul baltii vrea sa mai aiba pescari pe balta. Este si in interesul lui. E ca si o vanatoare la iepuri unde fiecare vanator isi aduce cate doi caini. Ce sa impuste mai degraba? Iepurele sau cainele! O alta solutie ar mai fi, la partidele lungi, sa-l scoti afara pe mal si sa nu-i mai dai drumul in balta sau sa-l priponesti pana la plecare dupa care sa-i dai drumul.
In toate situatiile nadirea pe o balta unde tine somn si mai e si activ se face izolat ("pe farfurie") si cu cat mai posibil trebuie "combinat" crapul sa manance la fructe. Atunci poti folosi si plasticele linistit. Chestia cu spice-urile tine doar daca e cultura de somn mai mica.